Zwangere vrouwen
Zwanger / Bevalling / Na de bevalling / FAQ
Tijdens een zwangerschap verandert er heel wat in je lichaam. Eerst moet er in je bekken en buik plaats gemaakt worden voor een enorm snel groeiend kindje, vervolgens gaat je lichaam zich helemaal klaarmaken om dat kindje dan weer door dat bekken ter wereld te brengen. Dit vraagt enorm veel aanpassingsvermogen van je lichaam, en dit gaat niet altijd zonder slag of stoot.
​
Je kan bij mij dan ook terecht voor allerlei klachten die je ondervindt tijdens je zwangerschap, zoals bijvoorbeeld:
​
-
Pijn in bekken, lies, bil en/of been
-
Rugpijn
-
Nekpijn
-
Hoofdpijn
-
Tintelingen in armen en/of handen
-
Gespannen buik
-
...
Tijdens een bevalling is het belangrijk dat het lichaam zijn werk kan doen. Wil je dit proces zo goed mogelijk ondersteunen, dan is het belangrijk dat je jezelf goed kan ontspannen ondanks de pijnlijke weeën. Dit kan je leren tijdens zwangerschapsyoga en/of haptonomie, maar ook osteopathie kan hier een hulp in zijn.
​
Na de bevalling moet je lichaam niet alleen bekomen van een lange zwangerschap en een intense bevalling, maar begint ook een periode met houdingen (je kindje voeden, dragen, wiegen...) die je lichaam nog niet altijd gewoon is. Ondervind je blijvende klachten na je zwangerschap of bevalling, vergeet dan geen tijd vrij te maken om jezelf te laten behandelen.
Toch nog wat vragen...
"Ga ik, als zwangere vrouw, gekraakt worden tijdens de behandeling en kan dat dan niet schadelijk zijn voor mijn zwangerschap?"
De techniek van een goed geschoolde en geoefende osteopaat, maakt dat het kraken niet agressief gebeurt en dus ook volkomen veilig is voor de patient, ook indien deze zwanger is. Er zijn dan ook geen bewijzen dat dit schadelijk zou kunnen zijn. Toch merk ik in de praktijk dat zwangere patiënten er weigerachtig voor zijn. Dit is absoluut geen probleem.
Het kraken is maar een van de vele technieken die een osteopaat kan gebruiken om spanningen of blokkades los te maken. Er kan dus makkelijk gekozen worden voor een andere techniek waar je je als patiënt wel comfortabel bij voelt. Indien het naar mijn mening toch nuttig zou zijn voor de patient om gekraakt te worden, zal ik altijd eerst toestemming vragen aan de patiënt.
"Wat doe ik best aan tijdens een behandeling?"
Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt tijdens een behandeling, zodat je je makkelijk kan ontspannen. Verder is het voor mij gemakkelijk dat de bewegingen die ik ga uitvoeren niet gehinderd worden door te dikke of strakke kledij. Loszittende, elastische kledij of gewoon in je ondergoed is dus ideaal.