Baby
Klachten / Check-up / Dagboek / Borst- en kunstvoeding / FAQ
Negen maanden opgerold in een buik, de tocht door het nauwe bekken, zelf ademen, eten, verteren en in een onbekende wereld terechtkomen vol nieuwe prikkels. Een baby krijgt heel wat op zijn bordje en dit alles kan allerlei blokkages/spanningen veroorzaken bij je baby'tje, waardoor klachten kunnen ontstaan:
-
Een voorkeurshouding
-
Pathologische reflux
-
Krampen en constipatie
-
Voor en na behandeling van het laseren van tongriempjes
-
Zuig- of slikproblemen
-
Problemen met drinken aan de borst (borst weigeren, slecht aanhappen, tepelkloven, klakken)
-
Overmatig huilen
-
Onrustig zijn en kampen met slaapproblemen
-
Problemen met de motorische ontwikkeling
-
Niet graag op de buik liggen
-
Niet rollen
-
Niet kruipen of poepschuiven
-
Ook bij baby'tjes zonder klachten is het nuttig een check-up te laten doen. Mogelijks zijn er toch al blokkages aanwezig die enkel later, indien het baby’tje meer gaat bewegen, aan het licht kunnen komen. Indien we deze tijdens een check-up reeds hebben weggehaald, zal het baby’tje hier geen hinder van ondervinden tijdens zijn motorische ontwikkeling. Heeft je baby geen specifieke klachten dan kom je best langs voor een check-up als je baby ongeveer zes weken oud is.
Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen wat er allemaal kan spelen bij je kindje, zal ik je tijdens het vraaggesprek uitvoerig bevragen over de zwangerschap en bevalling. Ook is het voor mij belangrijk om te weten hoeveel en wanneer je kindje slaapt, eet, wakker is, etc. Het is niet altijd gemakkelijk om je dit op het moment allemaal juist te herinneren. Daarom vraag ik om drie dagen voor je naar de behandeling komt hiervan een dagboek bij te houden. Zo krijg ik (en soms de ouders zelf ook) een goed beeld van hoe de dagen van je kindje verlopen. Weet je niet goed hoe je aan zo'n dagboek moet beginnen? Dan kan je alvast mijn dagboeksjabloon gebruiken.
Werkende in de gezondheidszorg voor baby's ligt borstvoeding me uiteraard nauw aan het hart. Gaat de borstvoeding heel moeizaam en kunnen je vroedvrouw en/of de lactatiedeskundige je niet helpen? Soms kunnen wij als osteopaten helpen om een borstvoeding alsnog te doen slagen.
Ik volgde ook een onafhankelijke (niet-gesponsord door kunstmelkindustrie) cursus over kunstvoeding. Ook voor onafhankelijk advies over kunstvoeding/flessenvoeding kan je dus bij mij terecht.
Toch nog wat vragen...
Je baby is nog zo klein en fragiel en ik kan me goed inbeelden dat het niet altijd makkelijk is om hem/haar uit handen te geven voor een manuele behandeling door een onbekende persoon.
Hieronder vind je dan ook wat vragen en antwoorden die je al wat inzicht geven in mijn manier van werken en je hopelijk kunnen geruststellen zodat je met vertrouwen een afspraak kan inboeken.
"Wat als mijn baby’tje begint te wenen tijdens de behandeling?"
Het kan zijn dat je baby’tje erg prikkelbaar is omwille van allerlei omstandigheden (moe, mentaal sprongetje, niet graag liggen, lichamelijk discomfort) wat zich kan uiten in wenen. Met verschillende technieken (me voorstellen aan je kindje, beginnen met de voetjes, rondlopen, gebruiken van verschillende posities om in te werken) probeer ik de behandelingen in te leiden en zo aangenaam mogelijk te maken.
Soms is er reactie van het kindje op mijn aanrakingen en kan wenen niet altijd vermeden worden. Ik zal altijd eerst aan de ouders vragen of ze hier comfortabel mee zijn. Indien je kindje eerder hysterisch wordt, zullen er rustpauzes en knuffel- en troostmomentjes worden ingelast.
"Gaat mijn baby'tje gekraakt worden?"
Osteopaten kunnen op verschillende manieren spanningen/blokkages losmaken. Bij baby'tjes zal er nooit gekraakt worden, maar zal er gekozen worden voor zachte technieken. Het merendeel van de baby'tjes geniet zelfs merkbaar van deze technieken, een leuke surplus.
"Ik geef borstvoeding op verzoek en het kan dus zijn dat mijn baby’tje honger krijgt tijdens de behandeling, wat dan?"
Indien mogelijk voed je je baby zo goed mogelijk op voorhand. Als dit omwille van omstandigheden niet lukt en je baby honger krijgt tijdens de behandeling, onderbreken we de behandeling even of kan er zelfs tijdens de borstvoeding behandeld worden
"Ik geef kunstvoeding en mijn baby’tje zijn fles staat gepland tijdens de behandeling."
Indien het niet te afwijkend is van jullie schema, mag je hem voor de behandeling voeden. Als dit omwille van omstandigheden niet kan, maken we tijd tijdens de behandeling.
Zeker tijdens een flessenvoeding kan er ondertussen verder behandeld worden.